5 skäl till att stretching kommer att gynna din hälsa

Stretching är en viktig del av fysioterapi, och många fysioterapeuter kommer att inkludera specifika stretchövningar i sina sessioner. Styrka och uthållighet är båda onekligen viktiga; emellertid är stretching en avgörande del av någons träningsprogram, oavsett om du är en idrottsman eller någon som hanterar värk och smärta. Stretching hjälper till att öka flexibiliteten, vilket kan lindra smärta och underlätta andra aspekter av behandlingen – även styrka och uthållighet!

Vad gör stretching?

Stretching har många fördelar som vi inte alltid tänker på. Några av dessa fördelar inkluderar:

Förbättrad rörelseomfång

Rörelseomfång består av hur väl dina leder kan röra sig i alla riktningar. Detta påverkar varje rörelse du gör! Om du har ett sammandragande tillstånd, till exempel artrit eller en skada, kan ditt rörelseområde hindras. Oavsett om det vrider huvudet för att se bakom dig när du kör, eller böjer knäet fritt medan du springer, är rörelseriktning avgörande för både det dagliga livet och för träningsarbetet. Stretching kan hjälpa till att minska styvheten och öka flexibiliteten, och därmed förbättra ditt rörelserikt.

Hitta lättnad på oväntade platser

Ibland glömmer vi hur sammankopplade våra kroppar är. Det är uppenbart att om vi upplever ryggsmärta, bör vi stretcha ryggen. Men ibland kan du även stretcha benen under fysioterapi ge oväntad lättnad på ryggen. I själva verket kan dina hamstrings, övre lår och höfter alla spela en stor roll i att skapa smärtlindring i nedre rygg. På samma sätt kan förbättring av din hållning genom att stretcha överkroppen ge det stöd du behöver för att förhindra att ryggraden komprimeras, vilket hjälper dig att undvika smärta i axlarna och nacken. I huvudsak kan stretching av olika delar av kroppen ge lättnad till platser som du kanske inte har övervägt!

Förbättra prestanda

Denna punkt gäller särskilt för idrottare. Ju mer du konditionerar dina muskler, leder och ligament, desto större fördel har du i din sport. Till exempel kroppsbyggare återhämtar sig från sina reps mycket snabbare när de stretchar sig mellan repsen. Golfare kan uppnå en längre räckvidd genom att öka sitt rörelserikt i höfter och axlar. Simmare kan jämna ut sina slag genom att göra sin balans perfekt genom stretching. Om du är en idrottare kan stretching spela en avgörande roll i din prestation.

Förhindra skador

När musklerna är snäva eller anspända ökar sannolikheten för skador. Detta inträffar eftersom den speciella delen av din kropp inte fungerar på topp, även om du kanske är det. När du stretchar dig lossar du dina muskler, förutom att du ökar rörelsefältet och förbättrar balansen, vilket alla bidrar till att förebygga skador. Alla dessa faktorer kan förhindra dig från att göra de typer av drag som leder till skador, vare sig det kommer för hårt på en fot, vrida ryggen längre än du borde, eller ta ett fall på grund av brist på balans.

Förbättra cirkulationen

Stretching kan minska stress, men det är inte det enda skälet till att det är bra för ditt hjärta och ditt muskuloskeletalsystem. I själva verket spelar stretching en nyckelroll i nästan alla aspekter av dina fysiska förmågor. Täta muskler begränsar den tillgängliga syretillförseln och rånar sig själva för de näringsämnen de behöver. Stretching hjälper till att vända processen. När du stretchar ofta får du också fördelen med ökat blodflöde till dina leder och i hela kroppen.

Var inte rädd att fråga om hjälp

Det finns ytterligare sätt att stretching kan hjälpa dig att förbättra din livskvalitet, oavsett om du hittar en känsla av stolthet över att vara smidig eller avslappning när du tar tid att stretcha ut din kropp. När du är redo att lägga till streching till din dagliga rutin kan du överväga att komma igång med fysioterapi. Det finns flera bara fysioterapeuter som kan hjälpa dig efter just dina behov.

Close
Menu