Ät nyttigt

Hur kommer du igång med hälsosam kost?

Hälsosamt ätande börjar med att lära sig nya sätt att äta, som att lägga till mer färsk frukt, grönsaker och fullkorn och skära ner mat som har mycket fett, salt och socker.

En förändring till hälsosammare äta inkluderar också lärande om balans, variation och måttlighet.

  • Sikta på balans. Ät de flesta dagar från varje matgrupp – spannmål, proteinmat, grönsaker och frukt och mejeri. Lyssna på din kropp. Ät när du är hungrig. Sluta när du känner dig nöjd.
  • Leta efter variation. Var äventyrlig. Välj olika livsmedel i varje matgrupp. Till exempel räcker du inte efter ett äpple varje gång du väljer en frukt. Att äta olika livsmedel varje dag hjälper dig att få alla de näringsämnen du behöver.
  • Öva moderation. Har inte för mycket eller för lite av en sak. Alla livsmedel, om de äts med mått, kan vara en del av hälsosamt ätande. Även godis kan vara okej.

Varför vara uppmärksam på vad du äter?

Hälsosamt ätande hjälper dig att få rätt balans mellan vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Det hjälper dig att må bra och ha massor av energi. Det kan hjälpa dig att hantera stress bättre.

Hälsosamt ätande är en av de bästa sakerna du kan göra för att förebygga och kontrollera många hälsoproblem, till exempel:

  • Hjärtsjukdom.
  • Högt blodtryck.
  • Diabetes typ 2.
  • Vissa typer av cancer.

Är sunt äta detsamma som att gå på diet?

Hälsosamt ätande är inte en diet. Det innebär att göra förändringar du kan leva med och njuta av resten av ditt liv.

Diet är tillfälligt. Eftersom du ger upp så mycket när du kost, kan du vara hungrig och tänka på mat hela tiden. Och efter att du slutat bantningen kan du också äta för mycket för att kompensera för det du missade.

Att äta en hälsosam, balanserad mängd mat är mycket mer tillfredsställande. Och om du matchar det med mer fysisk aktivitet, är du mer benägna att få en hälsosam vikt – och stanna där – än om du kostar.

Hur gör du sunt äta till en vana?

Tänk först på dina skäl för hälsosammare ätande. Vill du förbättra din hälsa? Vill du må bättre? Försöker du göra ett exempel för dina barn?

Tänk sedan på några små förändringar du kan göra. Välj de du kan fortsätta göra.

  • Försök inte ändra allt på en gång.
  • Sätt ett enkelt mål du kan nå, som att ha en sallad och en fruktbit varje dag.
  • Gör också ett långsiktigt mål, till exempel att äta en vegetarisk middag i veckan.

Var kan du få support?

Att ha stöd från andra kan vara en stor hjälp. Ju mer stöd du har, desto lättare blir det att göra ändringar. Be familj och vänner att träna hälsosamt äta tillsammans med dig. Låt dem hjälpa dig att laga måltider och dela hälsosamma, läckra recept och matlagningstips.

Om du behöver mer hjälp, prata med din läkare eller en registrerad dietist. Leta efter online för grupper som stöder sunt äta och dela framgångshistorier.

Close
Menu