Hälsoproblem som är specifika för kvinnor

Medan både män och kvinnor drabbas av olika tillstånd påverkar vissa hälsoproblem kvinnor annorlunda och oftare. [1] Dessutom går många kvinnors hälsotillstånd odiagnostiserade och de flesta läkemedelsstudier inkluderar inte kvinnliga testpersoner. Trots det har kvinnor exklusiva hälsoproblem, såsom bröstcancer, livmoderhalscancer, klimakteriet och graviditet. Kvinnor drabbas av dödsfall med högre hjärtattack jämfört med män. Depression och ångest uppträder oftare bland kvinnliga patienter. Urinvägsförhållanden förekommer oftare hos kvinnor, och sexuellt överförda sjukdomar kan orsaka mer skada för kvinnor. Bland de tillstånd som förekommer oftast hos kvinnor utgör följande åtta sjukdomar betydande hälsorisker.

Hjärtsjukdom

I USA orsakar hjärtsjukdomar en av fyra dödsfall bland kvinnor. [2] Även om allmänheten anser att hjärtsjukdomar är en vanlig fråga bland män påverkar tillståndet män och kvinnor nästan lika. Ändå är det bara 54 procent av kvinnorna som inser att hjärtsjukdomar är det bästa hälsotillståndet som hotar deras kön. I USA lider 49 procent av alla konsumenter av högt blodtryck, högt kolesterol eller rök; faktorer som bidrar till hjärtsjukdomar.

Bröstcancer

Bröstcancer, som vanligtvis har sitt ursprung i fodret i mjölkkanalerna, kan spridas till andra organ och är den mest aggressiva cancer som drabbar den globala kvinnliga befolkningen. [3] Tillståndet presenteras mer bland kvinnliga befolkningar i utvecklade länder på grund av deras förlängda livslängder.

Ursprungligen kan kvinnor drabbade av bröstcancer utveckla bröstklumpar. De flesta bröstklumpar är inte hotande, men det är viktigt för kvinnor att kontrollera var och en av en vårdgivare.

Äggstockscancer och livmoderhalscancer

Många människor är inte medvetna om skillnaderna mellan äggstockscancer och livmoderhalscancer. [4] Cervical cancer har sitt ursprung i nedre livmodern, medan äggstockscancer börjar i äggledarna. Medan båda tillstånd orsakar liknande smärta, orsakar livmoderhalscancer också utflöde och smärta under samlag.

Även om äggstockscancer uppvisar extremt vaga symtom, är tillståndet mycket komplex. Slutligen upptäcker Pap-utstrykningar livmoderhalscancer men inte äggstockscancer.

Gynekologisk hälsa

Blödning och urladdning är en normal del av menstruationscykeln. [5] Tillsatta symtom under menstruationen kan emellertid indikera hälsoproblem, och ovanliga symtom, som blödning mellan menstruationer och ofta urinering, kan härma andra hälsotillstånd.

Vaginala problem kan också indikera allvarliga problem som sexuellt överförda sjukdomar (STDs) eller cancer i reproduktionsvägarna. Även om vårdgivare kan behandla milda infektioner lätt, kan de leda till tillstånd som infertilitet eller njursvikt om de inte är kontrollerade.

Graviditetsproblem

Förevarande tillstånd kan förvärras under graviditeten och hota en mammas och hennes barns hälsa. [6] Astma, diabetes och depression kan skada modern och barnet under graviditeten om de inte hanteras korrekt.

Graviditet kan leda till att en frisk mammas röda blodkroppar sjunker, ett tillstånd som kallas anemi eller orsakar depression. Ett annat problem uppstår när en reproduktionscell implanteras utanför livmodern, vilket gör ytterligare graviditet omöjligt. Lyckligtvis kan barnläkare hantera och behandla vanliga och sällsynta hälsoproblem som uppstår under graviditeter.

Autoimmuna sjukdomar

Autoimmunsjukdom uppstår när kroppsceller som eliminerar hot, som virus, attackerar friska celler. [7] Eftersom detta tillstånd fortsätter att eskalera bland befolkningen förblir forskare förvirrade över varför tillståndet drabbar mestadels kvinnor. Medan många distinkta autoimmuna sjukdomar finns, delar de flesta symtom som:

● Utmattning
● Mjuk feber
● Smärta
● Hudirritation
● Vertigo

De flesta av det autoimmuna systemet vilar i magen. Vänligen har många som lider av detta tillstånd tytt till naturliga läkningspraxis, till exempel:

● Konsumerar mindre socker
● Förbrukar mindre fett
● Sänker stress
● Minska intaget av toxin

Det bästa försvaret mot autoimmun sjukdom är dock tidig upptäckt.

Osteoporos
Osteoporos försvagar benen, vilket gör att de lätt går sönder. [8] Flera faktorer kan orsaka det tillstånd som oftast förekommer hos kvinnor, till exempel:

● Ålder
● Alkoholkonsumtion
● Vissa recept
● Genetik
● Brist på träning
● Låg kroppsmassa
● Rökning
● Steroidanvändning

För att upptäcka tillståndet mäter vårdgivare bentäthet med hjälp av en röntgen- eller ultraljuddiagnostik. Även om det inte finns något botemedel mot osteoporos, kan vårdgivare föreskriva behandling för att hindra sjukdomens utveckling, vilket kan inkludera kosttillskott, hälsosamma livsstilsval eller receptbelagda mediciner.

Depression och ångest

Naturliga hormonella fluktuationer kan leda till depression eller ångest. [9] Premenstruellt syndrom (PMS) förekommer vanligt bland kvinnor, medan premenstrual dysmorfisk störning (PMDD) uppvisar liknande, men kraftigt intensifierade, symtom. Kort efter födseln får många mödrar en form av depression som kallas ”baby blues”, men perinatal depression orsakar liknande – men mycket starkare – oro, känslomässiga förändringar, sorg och trötthet. Perimenopause, övergången till klimakteriet, kan också orsaka depression. Oavsett hur intensiva symtomen kan vårdgivare ge recept eller terapeutiska behandlingar.

Hälsoteknologi för kvinnor

Snart kommer ny teknik att dyka upp för att hjälpa vårdgivare att behandla kvinnors hälsotillstånd. [10] Forskare har utvecklat innovativa medicinska behandlingar, såsom en patientstyrd enhet som förbereder kvinnor för bröstrekonstruktion med koldioxid istället för nålar och ett blodprov som kan upptäcka om graviditet har börjat utanför äggledarna. Andra utvecklande medicinska tekniker inkluderar en hemma, gör-det-själv-pap-smet och ett test som bestämmer graviditet med användning av saliv som ett prov.

Kvinnor kan sänka risken för cancer och andra vanliga sjukdomar med hälsosamma vanor och regelbundna vårdgivare besök. [11] I många undervärde samhällen fyller emellertid sjuksköterskeutövare (NP) och barnmorskor bristen som skapas av brist på vårdgivare, medan de täcker serviceområden som omfattar alltför många klienter. I takt med att Amerikas hälsovårdsbehov ökar kommer vårdgivarorganisationer att behöva många fler NP: er för att säkerställa positiva hälsoresultat för kvinnor i dessa samhällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Menu