Huvudvärk efter träning

Från att hålla sig smal till det höga träningspasset kommer regelbunden träning med massor av förmåner. Det kan till och med minska dina chanser att få huvudvärk eller migrän. Men det kan också ha motsatt effekt och orsaka en oberoende av en huvudbanger. Medan experter inte är helt säkra på vad som orsakar dem, tenderar vissa av oss att vara mer mottagliga. ”De är vanligare hos individer som också upplever migrän,” säger Rashmi B. Halker Singh, MD FAHS, huvudvärk neurolog vid Mayo Clinic. I en studie publicerad i Headache: The Journal of Head and Face Pain, upplevde kvinnor oproportionerligt mer migrän än män.

Huvudvärk i ansträngningen uppstår vanligtvis under eller direkt efter en aktivitet som orsakar spänningar i magmusklerna eller ökat tryck i bröstet från att anstränga sig under tunga lyft, nysningar och samlag. Det finns två typer av övningshuvudvärk: primär och sekundär. ”Primär betydelse det finns ingen känd underliggande orsak och sekundär betydelse det finns en identifierbar orsak,” säger Zubair Ahmed, MD, biträdande professor i medicin vid Cleveland Clinic Lerner College of Medicine chef för huvudvärkforskning och resultat. Lider av primär huvudvärk kan uppleva pulserande och bankande smärta i hela huvudet som varar någonstans mellan fem minuter och 48 timmar, även om primär huvudvärk vanligtvis är kort. Men om det är första gången du upplever denna typ av huvudvärk, kolla in med din läkare eftersom sekundär huvudvärk kan kopplas till andra underliggande orsaker. ”Det är viktigt att utesluta saker som tumörer, cerebral blödning, vaskulära avvikelser inklusive cerebrala aneurysmer eller onormala förbindelser mellan artärerna och venerna och onormal sammandragning av blodkärlen, så att de kan behandlas,” säger Ahmed.

Innan du tappar motivation att gå till din Zumba-klass, kom ihåg att det finns några steg du kan vidta för att minska deras förekomst. Medan en sekundär huvudvärk måste behandlas, rymmer vanligtvis huvudvärk upphov till på egen hand och du kan prova följande för att hålla dem i fjärran:

Drick tillräckligt

Se till att ha tillräckligt med vätskor före, efter och under alla träningspass. Enligt American Migraine Association (AMF) säger ungefär en tredjedel av de med migrän att uttorkning ledde till det. Om du känner att en kommer på, kan du helt enkelt dricka ett glas vatten stoppa en fullblåst episod.

Ät rätt

Håll dig fast vid en välbalanserad diet med protein och kolhydrater och undvik raffinerade sockerarter. Din kropp behöver bränsle för att träna effektivt och att äta dåligt kan orsaka socker- och lågmassa. Dessa fluktuationer kan få ditt huvud att dunka.

Uppvärmning

Lätt in din träning genom att värma upp din kropp och långsamt öka din hjärtfrekvens. Börja din regim genom att gå i långsam takt i ungefär fem minuter, sedan gradera långsamt till en jogging eller stretching. Att gå från noll till tio på löpbandet på 30 sekunder kan i slutändan orsaka mer skada än nytta.

Anpassa dig efter vädret

Träna inomhus när det är varmt och fuktigt ute, eftersom forskare vid Beth Israel Deaconess Medical Center fann att vädret kan påverka huvudvärkssmärta. Efter att de tittat på ER-besök från över 7 000 patienter – som slutligen fick en huvudvärkdiagnos – rapporterades det att det fanns en 7,5 procent högre risk för allvarlig huvudvärk med varje temperaturökning på nio grader Fahrenheit.

Ta medicin

Försök att ta ett profylaktiskt läkemedel några minuter till en timme före ansträngning. ”Vissa receptbelagda mediciner (som indometacin eller propranolol) i förväg kan hjälpa,” säger Singh. Du kan också prova en anti-inflammatorisk som naproxen. AMF föreslår att du tar dem 30 minuter till en timme före träningen för att förhindra en primär ansträngningshuvudvärk.

Om du har vidtagit dessa försiktighetsåtgärder men du fortfarande är benägen att utöva inducerad huvudvärk, kan det vara ett tecken på något allvarligare. ”Att konsultera en huvudvärkespecialist är viktigt eftersom de kan skräddarsy behandlingen för varje enskild patient”, säger Ahmed.

Close
Menu