Synen, människans fjärde sinne

Synen är något man lätt tar för givet. Även fast människor i grunden är väldigt lika så skiljer sig människans syn väldigt mycket. Vissa har bättre syn än andra och vissa har svårt att tolka olika färger eller att se i mörker.

Oavsett vad du gör i din vardag så är du väldigt beroende av din syn. Om du ska ut och löpa, köra bil eller läsa en bok så använder du synen för att tolka din omgivning och hämta in information.

Utan en tillräckligt bra syn, eller bristen av syn överhuvudtaget, så formas livet och det man tar för givet. Du måste anpassa dig efter det du kan se och i vissa fall så får du inte köra bil om du exempelvis är blind.

Hur ögat ser

Varför är mänskliga ögon så mycket mer kapabla? I grund och botten beror det på att de har fler komponenter som samlar in information.

När du ser något, som din husdjur, ser dina ögon inte honom, din hjärna gör det. I början av vad som blir din vision kommer ljus in i dina ögon. Din elev, det svarta mitten av ögat, och iris, den färgade ringen runt det, arbetar tillsammans för att bredda eller förvränga eleverna så att lämplig mängd ljus kommer in i ögat.

Det inkommande ljuset rör sig genom två lager: hornhinnan och linsen. Hornhinnan framför ditt öga och linsen, som ligger precis bakom din elev, arbetar i tandem för att fokusera ljusstrålen på en specifik plats på baksidan av ögat, på näthinnan.

Vid näthinnan är där råsyndata som dina ögon samlade in från ljus börjar översättas till användbar visuell information. Ljuset fokuserat på näthinnan utlöser fotoreceptorer som används för att skapa visuella signaler. Näthinnan innehåller två typer av fotoreceptorer: stavar och kottar. Det finns cirka 120 miljoner stavar och upp till 7 miljoner kottar. Stänger är mer känsliga än kottar men kan inte upptäcka färg, som konerna kan.

Människor har tre typer av kottar som uppfattar förekomsten av rött, grönt och blått. Dessa kombineras i olika nivåer för att skapa hela färgområdet vi ser. Om du undrar, har din hund bara två av dessa, gul och blå, vilket betyder att hans vision är närmare en människa med rödgrön färgblindhet än bara svart och vitt.

Nu när information om föremålet och dess färg samlas in lämnas resten av arbetet till hjärnan. Denna nya data skickas längs synsnerven till hjärnan, vilket är det som säger vad vi tittar på. Tillsammans med vad vi ser, skickar hjärnan information om sammanhanget: vad betyder det att titta på detta, är det farligt eller andra relaterade minnen.

Även dina ögon och hjärnor gör ständigt allt detta. Allt på en liten bråkdel av en sekund.

Ögonoperationer

Med dagens tekonologi så har man kommit väldigt långt med synkorrigering och operationer för att återfå eller förbättra den befintliga synen till något bättre. Genom enklare metoder som glasögon och linser så kan man se helt eller nästan helt perfekt igen. Men med utvecklingen inom sjukvården så finns även flera möjliga ögonoperationer att tillgå och om du är intresserad av att exempelvis förbättra din syn på långt håll eller åtgärda något annat så finns flera bra ögonkliniker att välja på. Men en ögonoperation är sällan billig och för att känna sig säker är det viktigt att vara påläst. Det finns en rad olika källor med bra fakta, men det är inte alltid de svarar på alla dina frågor. Här kan vi rekommendera en hemsida där du kan lära dig allt om synfel, undersökningar och ögonoperationer.

Close
Menu